Hvordan bytte glødeplugger?

Fra tid til annen har bilen behov for nye glødeplugger. Det er ikke nødvendigvis vanskelig å bytte glødeplugger, det er noe du kan gjøre helt selv med litt hjelp fra oss.
Men la oss først ta en gjennomgang på hva en glødeplugg er, og hvorfor bilen har disse.

Hva er en glødeplugg?

En glødeplugg er i korte trekk en liten «stav», eller en elektrisk anordning, som står i dieselmotoren. Tuppen av pluggen blir varmet opp før oppstart. Glødepluggen er å anse som en slitedel, som etterhvert må byttes ut. Enkelte bilmerker har faste skiftintervaller, mens andre byttes når eller hvis de blir defekte.

Slik ser en glødeplugg ut

Hvorfor har bilen glødeplugger?

Glødeplugger er noe alle dieselmotorer har. I motsetning til bensinmotorer, som trenger en gnist fra tennpluggen for å antenne bensin-luft-blandingen, så antenner diesel-luft-blandingen når det oppstår nok trykk og varme i sylinderen.
Trykket oppstår når stempelet beveger seg, men det er lite varme i starten, spesielt når bilen har stått ute over natta i 10 minusgrader.
Det er her glødepluggen kommer inn i bildet. Du har kanskje sett lampen i dashboardet når du starter opp? Den viser når glødepluggen er aktiv. Da varmer den opp sylinderen og gjør motoren klar for oppstart.

Når må jeg bytte glødepluggene?

Glødepluggene er som nevnt å regne som slitedel. Før eller siden vil de slutte å fungere – men ofte er det da snakk om mange mange år levetid.
Tidligere nevnte vi glødelampen. Når en eller flere glødeplugger blir defekte, vil glødelampen lyse konstant mens motoren går.
I tillegg kan man oppleve at bilen blir mer tungstartet.

Hvordan bytter jeg glødeplugger?

Sånn bytter du glødeplugger:

Lokaliser plasseringen til pluggene

Start med å lokaliser plasseringen til pluggene. Hvis motoren har et stort, svart deksel som skjuler hele motorrommet, må dette tas av. Pluggene står i overkant på motoren, èn til hver sylinder. De har en ledning til hver plugg, eventuelt en felles skinne som de er festet i. Det er litt forskjellig fra fabrikat til fabrikat akkurat hvor pluggene er plassert, men som regel er de lett tilgjengelige.

Demonter strømtilførselen

Trekk av ledningen eller skru av skinnen (avhengig av løsning på din bil).

Skru ut pluggen(e)

Glødepluggen skrus så ut, ofte er det en nok med en liten skralle med 10mm eller 12mm pipe. Den kan sitte godt, så være tålmodig og forsiktig.

Skru inn ny plugg

Ny plugg strammes til med ca 15 Nm (tilsvarende ca 1,5kg kraft).

Monter strømtilførselen

Monter så ledning eller skinne (avhengig av løsning på din bil).

Glødepluggen knakk - hva nå?

Er man uheldig at glødepluggen knekker ved demontering er blir det litt ekstra jobb. Men det er ikke nødvendigvis håpløst likevel. Du vil trenge en skrue-/boltuttrekker for å få ut pluggen, samt et glødepluggverktøy for å rette opp i de skadede/ødelagte gjenger.

På vår YouTube-kanal har over 1200 monteringsvideoer. Her finner du også en håndfull videoer som viser bytte av glødeplugger.

Står du fast? Du er velkommen til å ta kontakt med oss – vi hjelper deg gjerne!

Relaterte produkter

Protech Tools
Glødepluggverktøy

Glødepluggverktøy

2 på lager
Art.nr. 59880
Price:
1210,- /stk