Hvordan feilsøke sikringene i bilen?

Du har kanskje opplevd en sikring som har gått i bilen din, men du vet ikke hvilken. Det er et vanlig scenario for mange bilister. Det ene øyeblikket fungerer alt som det skal, og i det neste slutter plutselig en elektrisk komponent – som radioen, blinklysene eller kupélyset – å virke. Ofte er det en defekt sikring som er roten til problemet, et lite, men kritisk element i bilens elektriske system. I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom hvordan du effektivt kan bruke en prøvelampe til å identifisere og løse slike problemer. Vi skal forklare deg hvordan.

Image

Prøvelampen er jordet i den ene enden og spissen settes mot sikringens kontaktpunkt.

Når man tenker på det å skulle sjekke sikringene er det nok mange som starter arbeidet med å trekke ut èn og èn sikring og sjekke tråden mellom kontaktpunktene. Det er ganske tidkrevende, knotete og ikke alltid like lett.

Hva trenger du for å feilsøke sikringene?

 • Prøvelampe

Utstyrslisten er ikke større. Nå skal vi guide deg på veien.

Image

Sikringen til venstre er defekt. Tråden mellom kontaktpunktene har røket.

Til høyre er en ny sikring til sammenligning.

Sånn sjekker du sikringer på en enkel måte:

 1. Forberedelser:
  1. Slå av tenningen i bilen for å unngå kortslutning eller skade på elektriske systemer. Du vil da kunne teste de delene som alltid er tilkoblet strøm, som for eksempel horn og lys.
  2. Finn sikringsboksen i bilen din. Denne er vanligvis plassert under dashbordet, i motorrommet, eller under rattet. Sjekk bilens håndbok for nøyaktig plassering og oversikt over sikringene.
 2. Koble til prøvelampen:
  1. Koble prøvelampens klemme til et godt jordingspunkt i bilen, som en metalldel av chassiset, en skrue eller en batteriets minuspol.
 3. Teste sikringene:
  1. Bruk spissen av prøvelampen til å berøre metallenden av sikringen eller testpunktet. Dette gjøres mens sikringen fortsatt er i sikringsholderen.
  2. Test begge sider av sikringen ved å berøre begge metallendene.
  3. Hvis prøvelampen lyser på begge sider av sikringen, betyr det at strømmen går gjennom sikringen og at den er god.
  4. Hvis lampen kun lyser på én side, indikerer dette at sikringen er defekt og må skiftes ut.
  5. Hvis prøvelampen ikke lyser i det hele tatt betyr det at systemet ikke er påskrudd. Sett på tenningen for å gi strøm til den eller disse sikringene.

Når du har funnet ut hvilken sikring som har gått kan denne skiftes ut. Husk at en ny sikring nødvendigvis ikke er en langvarig løsning. Du fikser kun symptomet, men ikke årsaken. Det er en grunn til at sikringen har røket - denne feilen må utbedres for å sørge for at sikringen ikke ryker på nytt.

Loading...

Kjøp sikringer her:

Protech Tools
Sikringer

Sikringer

2 på lager
Art.nr. 78869
Price:
114,- /stk