Ladekabel

Hva er en ladekabel til bil?
Både elbiler og ladbare hybrider trenger å motta strøm fra strømnettet for å kunne lades. Selv om biler er utstyrt med en såkalt nødlader som kobles til med vanlig stikkontakt, er dette ofte ikke en godkjent måte å lade på. Man trenger derfor en dedikert ladeboks med tilhørende ladekabel.

Ladekabelen har spesielle kontaktpunkter i endene, da gjerne i form av det som kalles Mode 3. Ladekabelen sørger for kommunikasjon mellom ladeboks og bil, og sikrer alltid trygg lading av din elbil.
Ladekabel til bil er egentlig ikke noe annerledes enn den kabelen du lader mobilen din med, sett bort fra at den er langt kraftigere.

Hvilke kabeltyper fins det?

Vi skiller på Type 1 og Type 2. I ladeboksen (både din egen og på offentlige ladestasjoner) sitter det alltid Type 2. Det er har et rundt ytre og er flat på toppen.
Type 1 har et helt rundt stikk og har i tillegg en låsetapp på toppen. Se illustrasjonene under.

I tillegg må vi skille 1-fas og 3-fas.
De fleste eldre hus (byggeår før 1997) har har IT strømnett. Dette er et 230V 1 fas-anlegg.
Alle nye hus får montert TN-nett. Dette gir huseier mulighet til å bruke enten 230V eller 400V 3-fas, med en maksimal ladeeffekt på 22 kW.

For folk flest vil hjemmeladingen skje på 1-fase 230V, noe som ved 32A kurs gi ca 7,4 kW effekt.

Så, hvilken kabel trenger jeg?

De aller fleste ladekablene skiller på 1- og 3- fas, samt antall ampere den er godkjent for.
For de fleste vil 1-fas 16A ladekabel være tilstrekkelig, da dette gir inntil 3,6 kW ladeeffekt. Vi vil likevel, når det først skal investeres i ny ladekabel, anbefale å kjøpe for fremtiden. Dagens elbiler har langt høyere ladeeffekt enn de tidligste modellene, og krever da en kraftigere ladekabel for å utnytte effekten. Da kan en ladekabel godkjent for 32A og 3-fas være lurt.

Har du behov for ladekabel til bilen din?

Klikk deg inn i kategorien ladekabel og tast inn bilens skiltnummer. Vi har filtrert sånn at treffene du da får opp passer til din bil.
Trenger du hjelp til å finne riktig produkt? Kontakt oss, så hjelper vi deg!

Finn ladekabel til din bil via reg.nummer: