Vinterklar bil på 1-2-3

Det er mange ting som er usikkert og man lurer på: vil renta øke? Blir det sol 17. mai? Hvor skal man dra på sommerferie? Og hvordan får man egentlig sprø svor på ribba? Men en ting er sikkert: vinteren kommer, og den kommer med kuldegrader og snø. Hvordan skal man forberede bilen på kulden og mørke kvelder? Det er ikke så krevende, og vi mener alle bør investere en time eller to på å gjøre bilen klar for vinter.

Her guider vi deg lett igjennom:

1: Frostvæske

Hvor mange grader tåler frostvæsken? For å måle frysepunktet trenger man spesialverktøy. Dette er noe alle bilverksteder skal ha, og er verkstedet ekstra grei bør de tilby frostvæskesjekk gratis – det tar bare et par minutter.
Frostvæsken bør kunne tåle 25-30 minusgrader, og helt opp til -40° i utsatte strøk.

2: Batteri

Riktig vedlikehold av batteriet er viktig. Lad det gjerne opp før vinteren gjør sitt inntog, og lad det opp noen ganger i løpet av vinteren. Normal levetid på bilbatterier er ca 5 år i vårt klima. Husk å holde batteripolene rene. Dårlig kontakt er blandt de vanligste årsakene til startproblemer i vinterkulda.
Les gjerne om hvordan du vedlikeholder bilbatteriet. Trenger du å bytte bilbatteri? Les mer om det her.

3: Motor

Vinteren sliter ekstra på motoren om du kjører med dårlig olje. Ta derfor service i forkant av vinteren. Det er langt enklere enn du tror, og sånn utfører du service selv.
Nye tennplugger, glødeplugger, luftfilter, oljefilter og bensinfilter eller dieselfilter gjør at bilen er langt mer forberedt på å takle vinteren.
Sjekk gjerne ut våre komplette servicepakker, som ineholder alt du trenger til servicen.

4: Lys

Se og bli sett i vintermørket. Sjekk over bilens lys og ha gjerne ekstra lyspærer til hovedlykt og baklykt liggende i hanskerommet. Vask lyktene ofte for å sikre at lysene fungerer optimalt – både for deg selv og for andre. Les mer om hvordan du bytter lyspærer her.

Image

5: Vindusviskere

Nye vindusviskere anbefales to ganger i året: vår og høst. Vinteren er høytid for bruk av disse, gjerne på grunn av saltslaps, snø og is. Lav vintersol mot møkkete frontrute er både ubehagelig og farlig å kjøre med.
Les mer om hvordan du selv kan bytte vindusviskere.

6: Vask og polering

En polert bil er lettere å holde ren gjennom vinteren, og beskytter mot småriper og rustangrep. Smør opp dørenes låser og låsekasser med WD-40 for å forhindre at vann trenger inn og fryser dørlåsene. Dette er spesielt viktig etter vask. Bruk en silikonstift på alle dørpakninger for å hindre at dørene fryser fast.

7: Dekk og dekktrykk

Riktig dekktrykk er viktig. 0,5 bar under anbefalt dekktrykk endrer kjøreegenskapende drastisk. Risikoen for vannplaning starter da allerede ved 70 km/t istedenfor 90 km/t. Dette er også den mest vanlige årsaken til punkteringer. I situasjoner hvor man må foreta en rask unnamanøver eller oppbremsing, kan for lavt dekktrykk få fatale konsekvenser. Sjekk dekktrykk regelmessig, gjerne en gang i måneden. Moderne biler har et system, TPMS (Tire Pressure Monitoring System), som kontinuerlig sjekker dekktrykket og varsler ved for lavt dekktrykk.
+/- 0,5 bar reduserer også dekkets levetid med 25%, og 1 bar for lavt dekktrykk gir ca 6% økt drivstoffbruk.
Selv om kravet til mønsterdybde på vinterdekk er 3 mm, vil vi likevel anbefale 5 mm.

Generelle tips

Startkabler og slepetau er produkter som alltid bør være med i bagasjerommet. Om du ikke selv har bruk for det, kan det hende du må hjelpe andre som har behov for starthjelp eller en «dytt» opp fra en grøft. Husk at startkablene må ha overspenningsvern.
Husk at det er påbudt med refleksvest i bilen. Sjekk at varseltrekanten er hel og intakt.
Kontroller at det er nok luft reservehjulet, og at du har nødvendig verktøy og jekk for å skifte hjul.
Moderne biler ikke utstyrt med reservehjul og jekk, men en kompressor og lappeskum. Sjekk at kompressor fungerer og at lappeskummet ikke har gått ut på dato.


Du kan selvfølgelig også ta kontakt med oss dersom du skulle ha spørsmål om hvordan du gjør din bil vinterklar!

Image