Hvordan bytte baklukedemper?

Vil ikke bakluken holde seg oppe av seg selv?
Eller må du manuelt løfte bakaluken helt opp, manuelt?
Når bilen begynner å bli noen år gammel vil man etter hvert erfare at bakluken ikke holder seg oppe på egenhånd.
Bakluken er en relativt tung del som er hengslet innerst mot taket på bilen, og mange års bruk vil slite ut baklukedemperne. De vil da ikke lenger klare å holde oppe den tunge bakluken. Heldigvis er det en veldig enkel jobb å bytte disse.

Du trenger ingen forkunnskaper, og heller ingen avanserte verktøy. Det som kan være lurt å ha for hånda er et langt kosteskaft og et flatt skrujern. Kosteskaftet vil du kjapt finne bruk for når baklukedemperen er fjernet – for du vil ikke ha bakluken i bakhodet.

Sånn bytter du baklukedemper

1

Finn fram et flatt skrujern og et kosteskaft eller tilsvarende annet langt redskap.

2

Vipp ut låsefjæren i den ene enden av baklukedemperen. Det kan være behov for at du løfter litt på bakluken samtidig som du trekker baklukedemperen av festet sitt.

3

La bakluken hvile på kosteskaftet mens du demonterer det andre festet til baklukedemperen.

4

Monter ny baklukedemper, dette klikkes enkelt på plass i festene. Vær obs på monteringsretning, se påskrift på delen.

5

Gjenta stegene over på den andre siden.

Etter bytte har man to gamle, utslitte baklukedempere liggende. Disse skal leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon. Dette da de inneholder både olje og gass under trykk, som ikke egner seg i restavfallet.
En annen ting å tenke på i etterkant er at det kan være behov for å åpne og lukke bakluken 3-4 ganger før baklukedemperne fungerer som normalt. Dette skyldes at de har vært i samme stilling (helt ute) i lang tid, samt at gass-/oljeblandingen må «sette seg» skikkelig i sirkulasjon før de fungerer som normalt.

Hvis du trenger hjelp, tips eller triks i forbindelse med kjøp eller bytte, er du selvfølgelig velkommen til å ta kontakt med oss – vi hjelper deg gjerne!

Finn baklukedemper til din bil: