Sjekk og kontroll av dekkene

Bytte av hjul er en nødvendig oppgave som alle bileiere bør være oppmerksomme på. Å ha riktige dekk på bilen er avgjørende for sikkerheten. I denne artikkelen vil vi utforske betydningen av dekkomlegg og når det er lurt å bytte dekk. Vi vil også se på noen viktige faktorer som påvirker dekkvalget og hva du bør være oppmerksom på når du tar vare på dekkene dine. Enten du er en erfaren sjåfør eller ny i denne verdenen, vil denne artikkelen gi deg en god forståelse av viktigheten av gode dekk og når det er på tide å bytte dekkene dine.

Når er det lurt å bytte til vinterdekk?

Det er lurt å bytte til vinterdekk når temperaturen faller under 7°C og det er sannsynlighet for snø, is eller glatte veier. Vinterdekk er spesialdesignet for å gi godt veigrep og sikkerhet på kalde og glatte veier. De har en spesiell gummiblanding og mønster som gir bedre grep på snø og is. Derfor er det viktig å bytte til vinterdekk når værforholdene krever det. Så snart du merker at temperaturen synker og det er mulighet for vinterlige kjøreforhold, bør du vurdere å bytte til vinterdekk for å sørge for sikker og trygg kjøring.

Hvordan sjekker jeg dekkene mine?

Når det gjelder sikkerhet på veien, er det viktig å sørge for at dekkene dine er i god stand. Riktig vedlikehold av dekkene kan bidra til å forhindre ulykker og forlenge levetiden til dekkene. Her er noen trinn du kan følge for å sjekke dekkene dine:

  1. Kontroller dekktrykket: Det første du bør gjøre er å sjekke lufttrykket. Feil dekktrykk kan påvirke kjøreegenskapene og slitasjen på dekkene. Du kan finne anbefalt dekktrykk enten i bilens instruksjonsbok eller på en etikett i bilens døråpning eller i tanklokket. Besøk en bensinstasjon og bruk en luftfyller for å måle dekktrykket og juster det om nødvendig.
  2. Visuell kontroll: Inspeksjon av dekkets slitasje. Sjekk mønsterdybden på dekkene ved hjelp av et mønsterdybdemåler. Den anbefalte mønsterdybden er minimum 1,6 mm på sommerdekkene (3 mm på vinterdekk), men det er alltid bedre å ha mer for å sikre bedre veigrep, spesielt under våte forhold. Sjekk også for eventuelle synlige skader som sprekker, bulker eller slitasje på dekkets sidevegger.
  3. Sjekk dekkets alder: Dekk har en begrenset levetid, selv om de ser ut til å være i god stand. Sjekk produksjonsdatoen (DOT-merkingen) på dekkene for å sikre at de ikke er for gamle. Dekk som er eldre enn 6-7 år mister mykheten og elastisiteten, noe som kan påvirke veigrepet og sikkerheten. Se bildet under for eksempel.
  4. Riktig lagring: Hvis du har skiftet til vinterdekk og oppbevarer sommerdekkene dine, er det viktig å lagre dem riktig. Oppbevar dekkene på et kjølig og tørt sted, borte fra direkte sollys og kjemikalier. Husk å vaske og tørke dekkene før de lagres, og unngå å stable dem oppå hverandre for å forhindre deformasjon.

Sjekk dekkets DOT-merking.
Første to siffer indikerer produksjonsuke, de to siste indikerer produksjonsår.
Vi ser at dette dekket er produsert i uke 40, 2021.

Når bør jeg bytte ut dekkene?

Det anbefales å bytte ut dekk når mønsterdybden er mindre enn 3 mm for sommerdekk og 4 mm for vinterdekk, selv om kravet for mønsterdybde er mindre. Dette sikrer tilstrekkelig veigrep og sikkerhet på våte og glatte veier. I tillegg bør du vurdere å bytte dekk hvis dekkene har synlige skader som sprekker, bulker eller slitasje på sideveggene. Det er også viktig å bytte dekk hvis de er gamle, selv om de ser ut til å være i god stand. Som nevnt tidligere, dekk som er eldre enn 7-8 år kan miste mykheten og elastisiteten, noe som kan påvirke veigrepet og sikkerheten. Vi anbefaler en maksimumsalder på 10 år på dekk.

Det er også viktig å være oppmerksom på værforholdene når du vurderer å bytte dekk. Hvis du bor i et område med mye snø og is, bør du bytte til vinterdekk så snart temperaturen synker og det er mulighet for vinterlige kjøreforhold. Vinterdekk har spesiallaget gummiblanding og mønster som gir bedre grep på snø og is, og derfor er det viktig å bruke dem for å sikre trygg og sikker kjøring. Vær også oppmerksom på eventuelle lokale lover og forskrifter som krever bruk av vinterdekk i visse perioder eller under visse værforhold.

Ved å følge disse trinnene og anbefalingene, kan du sikre at dekkene dine er i god stand og gir optimal sikkerhet. Husk alltid å følge produsentens anbefalinger og rådføre deg med en ekspert hvis du er usikker på noe.