Hvordan bytte oljefilter?

Jevnlig bytte av motorolje og oljefilter er avgjørende for driftssikkerheten til motoren. Oljefilterets oppgave på motoren er å filtrere oljen for små partikler som for eksempel sot og metallspon. Over tid vil oljefilteret naturligvis også bli stadig tettere, akkurat som luftfilteret som tettes av pollenpartikler, løv og fluer.
Oljefilter fins i ulike størrelser og utførelser. Hovedskillet er om det er kun filterinnsatsen (innmaten) eller komplett filter med metallhuset.

Image

Oljefilteret er noe vi bytter samtidig som vi bytter motorolje. Det hører liksom sammen. Men hvordan er det egentlig man bytter oljefilter? Og hva må man tenke på?

Det første punktet er å kjøpe riktig oljefilter til din bil.
Klikk deg inn på oljefilter og tast inn ditt skiltnummer – og vips så viser vi deg riktig vare. Det er ikke mer avansert enn det.

Neste steg er å ha en klut og bremserens klar. For det kan bli noe søl, men det er heldigvis lett å vaske rent i etterkant.

Sånn bytter du oljefilter

1

Løsne oljefilteret. Det kan sitte godt fast, så en oljefilteravdrager kan være til hjelp.

2

Prøv å la mest mulig av oljen som eventuelt renner ut enten renne tilbake i motoren eller ned i egnet beholder. Ta oljefilteret ut.

3

På det nye filteret fukter du pakningen(e) med litt olje før montering.

4

Skru inn nytt filter. Filteret skal skrus til med 20 Nm, tilsvarende ca 2kg kraft.

Image

Mer komplisert er det altså ikke – dette klarer de aller fleste.
Husk også å peile oljenivået etter bytte av olje og oljefilter. Kontroller også at oljelampa i dashboardet slukker etter få sekunder etter at du starter motoren. Dette indikerer at oljetrykket er riktig.

Har du spørsmål om oljefilterskift, oljeskift, motorolje, vedlikehold, service eller noe som helst annet om bilen din? Ikke nøl med å ta kontakt med oss, så hjelper deg gjerne.