Komplett guide: Hvordan bytte speilglass på bilen

Å bytte speilglass i sidespeilet på bilen er en oppgave som mange bileiere kan stå overfor i løpet av sitt eierskap. Enten det skyldes en ulykke, slitasje over tid, eller at selve speilglasset har løsnet, er kunnskapen om hvordan man bytter speilglass både praktisk og nyttig. Her vil vi gå igjennom alt du trenger å vite om denne oppgaven – fra å velge riktig speilglass til detaljerte trinn-for-trinn instruksjoner om hvordan du utfører utskiftingen selv.

Image

Et knust speil har behov for utskifting.

Sidespeilet på bilen spiller en avgjørende rolle for sikkerheten under kjøring, ettersom de gir deg som sjåfør en viktig visuell oversikt over omgivelsene rundt bilen. De bidrar til å eliminere de såkalte 'dødsonene', områder som ikke er synlige i førerens direkte synsfelt eller gjennom bilens bakrute. Ved å gi en klar sikt på sidene og bakover, hjelper sidespeil føreren i å foreta sikre feltskifter, følge med på trafikken bak og gjøre trygge manøvrer som svinger og rygging. Uten et fungerende speilglass kan førere miste kritisk informasjon om omgivelsene, som andre kjøretøy, syklister eller fotgjengere i nærheten, noe som øker risikoen for ulykker. Derfor er det av største viktighet å holde speilene i god stand og raskt erstatte skadet eller knust speilglass for å opprettholde sikkerheten.

Sånn bytter du speilglass

Å bytte speilglasset kan vanligvis gjennomføres med fem grunnleggende steg:

1. Forberedelser:

Før du starter, sørg for å skaffe et nytt speilglass for din bilmodell. Du vil også trenge noen enkle verktøy som plastspaker for å fjerne glasset, det kan også være lurt med arbeidshansker for å unngå kuttskader.

2. Fjerne det gamle speilglasset:

Begynn med å forsiktig vippe speilglasset bort fra speilhuset til sidespeilet for å få tak i selve speilglasset. Bruk deretter en plastspak til å forsiktig frigjøre glasset fra festene. Vær forsiktig slik at du ikke knuser glasset eller skader festene. Glasset vil plutselig “poppe” løs. Dersom speilglasset er oppvarmet, trekk av ledningene.

3. Kontrollere festemekanismen:

Når det gamle speilet er fjernet, ta en titt på festemekanismen bak. Pass på at det ikke er noen skader, og rengjør området for å fjerne støv og skitt.

4. Installere det nye speilglasset:

Se til at det nye speilglasset er linet opp med festemekanismen. Pass på at alle tilkoblinger for eventuelle varmefunksjoner er korrekt tilkoblet - hvis du har to løse ledninger så har det ikke noe betydning for hvilken som settes hver av punktene. Trykk deretter glasset forsiktig mot festene til du hører eller føler at klipsene “klikker” seg på plass, noe som indikerer at glasset er festet.

5. Kontroll og justering:

Til slutt, kontroller at speilglasset er sikkert montert ved å forsiktig vippe det til forskjellige posisjoner. Juster speilglasset til din foretrukne vinkel for kjøring. Det kan også være lurt å teste alle funksjoner som oppvarming eller elektrisk justering for å sikre at alt fungerer som det skal.

Oppsummert

Det å bytte speilglasset, enten det er høyre eller venstre side, er med andre ord ingen komplisert reparasjon. Det er noe de aller fleste fint klarer å fikse helt selv.


Vi har mange videoer på vår YouTube-kanal som viser hvordan man bytter speilglasset, og fremgangsmåten er ganske lik på de aller fleste bilmodeller.


Se eksempel i denne videoen:

Finn speilglass til din bil: