Ulyd i hjullager

Det er mange komponenter i bilen som kalles slitedeler. Det heter ikke det uten grunn, fordi disse delene hele tiden er utsatt for slitasje. Bilen er sånn sett en bruksgjenstand.
Selv om delene er utsatt for slitasje, er de også designet for å vare lenge. Du har kanskje hørt historien om en kompis av en kompis som har en bil fra 1967 som aldri har byttet noe annet enn olje og oljefilter? Vel – det er unntaket fra regelen. Ingenting varer evig, og i hvert fall ikke på bilen. Man må regne med at noen deler må byttes etter 5, 7, 10 eller flere år. Vindusviskere for eksempel er noe av det som slites kjappest, og må byttes hyppigst.

Image

Lager bilen din ulyd?

Defekte eller utslitte deler i bilen er i mange tilfeller lett å identifisere via lyd. Det vil si – det kan være lett å høre at noe er galt, men å vite nøyaktig hva som er galt kan være noe mer utfordrende. Vi skal ikke gå nærmere inn på det akkurat nå, for det kan kreves et trent øre for å vite årsak til ulyd bare basert på lyden.
Men ulyd fra hjullageret kan være lett å kjenne igjen.

Ulyd i hjullageret

Ulyd i hjullageret
Før du oppsøker verkstedet for feilsøking er det noen ting du kan finne ut av i foryrkant.
Et defekt eller påbegynnende defekt hjullager er nemlig ofte lett å identifisere på lyden.
Typiske tegn på defekt hjullager:

  • Bilen lager en «rumlelyd» ved kjøring, en lyd som øker i takt med hastigheten.
  • Lyden øker og minsker i styrke ved kjøring i sving.
  • Lyden vil oppstå fra stadig lavere hastigheter.
  • Man kan kjenne slakk i hjulet når man har jekket opp bilen.
Image

Defekt hjullager. Her har kulelageret gravd spor i lagerets ytterring. Dette vil oppleves som kraftig ulyd.

Svak ulyd er ikke farlig å kjøre med, men det er et tegn på at hjullageret begynner å bli dårlig. Det er derfor lurt å legge en plan for å få dette byttet. Konsekvensen av å ikke bytte hjullageret er at hjullageret blir dårligere og dårligere. I verste fall kan hjulet låse seg i fart, og som vi bare kan tenke oss kan det bli fatalt.

Vurder du å bytte hjullager selv? Det er slett ikke vanskelig, og her skriver vi litt om hvordan du selv bytter hjullager.
På vår YouTube-kanal har finner du også en rekke videoer som viser bytte av hjullager.

Husk at du også er velkommen til å ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne.

Finn hjullager til din bil: