Hvordan bytte bremseklosser?

Bremseklosser er en slitedel – naturlig nok: Hver gang du bremser oppstår det stor friksjon mellom bremseklossene og bremseskiva, og et tynt lag av belegget på bremseklossen slites av. Over tid vil bremseklossene bli nedslitt, og da må de byttes.

Hva trenger du til jobben?

Egentlig ikke så veldig mye. Litt tid, standard verktøy, et par arbeidshansker og en litt stor tang er alt som skal til for å bytte bremseklosser.
Til bremsene bak kan det være behov for egnet verktøy for å skru stempelet tilbake til grunnposisjon i stempelet. Har du en bil med elektrisk håndbrekk kan det faktisk være behov for et enkelt diagnoseutstyr for å tilbakestille stempelet.

Hvilke forberedelser må du gjøre?

Sørg for at bilen står på et stødig underlag.
Jekk opp bilen og sett bilen på støttebukker.
Tips: Se igjennom vår video som omhandler sikkerhet når du skrur.

Slik bytter du bremseklosser

1

Først må hjulet tas av. Der finner du bremsesystemet, bestående av bremsecaliper, bremseklosser og bremseskive. Jobben i dag er å bytte bremseklossene – de finner du innenfor bremsecaliperen.

2

Bremsecaliperen kan se ut som et hinder, men den er som regel veldig enkel å fjerne. I bakkant sitter det to skruer eller bolter. Litt avhengig av bilprodusent så er det gjerne snakk om 14mm eller 17mm skruehode, eventuelt en unbrako. Løsne disse skruene, så er det bare å vippe av bremsecaliperen. Den bør ikke henge etter bremseslangen, strips den gjerne fast til for eksempel støtdemperen eller fjæra.

3

Når caliperen er fjernet, er det på tide å ta av bremseklossene. De kan sitte litt fast, i så fall vil de løsne om man banker litt forsiktig på dem. Unngå slag mot bremseskiven.

4

Når du har fått ut klossene må kontaktpunktene i festebraketten rengjøres for rust, bremsestøv og eventuell gammel monteringspasta. gjør du enkelt med en stålbørste. Det kan også være nødvendig å løsne på-, og pusse monteringssettet (blekkplatene) som står mellom klossene og braketten, da det kan danne seg rust mellom disse delene. Monter så disse delene sammen igjen.

5

På de nye bremseklossene bør du påføre litt bremsemonteringspasta. Dette monteres på kontaktflatene mot brakett (altså klossenes «ører») samt mot bremsecaliperen. OBS! Vær påpasselig med at du ikke påfører monteringspasta på bremseklossens slitebelegg, da dette kan føre til tap av bremsekraft. Sett så bremseklossene tilbake i braketten.

6

Bremsecaliperen må deretter settes tilbake på plass. Før det gjøres vil du oppdage at stempelet må presses tilbake i caliperen.
Det er her tidligere nevnte verktøy kommer inn i bildet; stor tang til calipere foran og muligens spesialverktøy til caliperene bak.
Hvis stempelet ser ut som dette, kan det bare presses inn med tang.
Ser det derimot ut som dette, trenger du stempelverktøy. Er caliperen i tillegg elektrisk må det et diagnoseverktøy til for å tilbakestille elektronikken før stempelet trykkes inn.

7

Med caliperen på plass igjen er det tid for å skru denne fast igjen i braketten. Husk riktig moment og med et par dråper locktite på gjengene.
Deretter skrus hjulet på – og vips, du er ferdig med det mekaniske!
Nå må du kontrollere nivået i bremsevæskebeholderen i motorrommet. Tapp av eller etterfyll med bremsevæske etter behov.

Obs!

Husk å pumpe bremsecaliperne og bremseklossene tilbake i posisjon før du kjører noen sted!

Skulle du ha behov for hjelp eller veiledning, er du naturligvis velkommen til å ta kontakt med oss. Både på telefon, mail og i vår butikk har vi ansatte med kompetanse på bil, og vi hjelper deg gjerne.

Sjekk hvilke bremseklosser som passer til din bil