Hva koster det å bytte glødeplugger?

Glødepluggen er en viktig komponent i dieselbiler. Den har til oppgave å bidra til at dieselmotoren kan starte ved lave temperaturer. Glødepluggen skaper varme ved hjelp av elektrisitet, som igjen bidrar til å varme opp luft-/dieselblandingen i sylindrene slik at det kan antennes og starte motoren.

Glødepluggens funksjon er altså å sørge for at dieselmotoren kan starte selv i kaldt vær. Når disse etter hvert begynner å bli utslitt eller defekte vil du derfor merke at bilen blir stadig mer tungstartet.

Hvordan kan man sjekke glødepluggens funksjon?

Det første steget i å sjekke glødepluggene er faktisk fra førersetet. Når du skrur på tenningen på motoren (enten via nøkkel eller startknapp), vil du se glødeplugg-lampen i dashboardet. Lampen vil vise en klassisk «glødetråd» med gult lys (se bilde under). Denne skal lyse i noen sekunder før den slukker. Lyser den konstant kan det tyde på det er noe galt i glødesystemet.

Neste sjekk vil være med multimeter direkte mellom glødeplugg og motorblokk. Husk å koble av dersom glødepluggene har felles strømskinne. Bruk ohm-meteret for å sjekke motstanden igjennom pluggen. Glødepluggene ligger normalt på 1,5-2 ohm motstand. Du ser kjapt avvik på en eller flere dersom det er en eller flere defekte glødeplugger.

En siste sjekk kan i mange tilfeller gjøres med diagnoseutstyr. Der vil man gjerne få informasjon om feil på glødeanlegget. Dersom glødepluggene ikke har felles strømskinne, vil du få opp informasjon om hvilken av pluggene som er defekte.

Hvordan fungerer en glødeplugg?

Glødeplugger er en komponent som brukes på dieselmotorer for å hjelpe med å starte motoren i kaldt vær. De fungerer ved å varme opp luften i forbrenningskammeret, noe som hjelper med å antenne dieselen-/luftblandingen. Dette kan være spesielt viktig i kaldt vær, ettersom dieselen kan være vanskeligere å antenne når temperaturen er lav.

Glødeplugger kan også bidra til å forbedre drivstofføkonomien og redusere utslipp fra dieselmotoren. I tillegg kan de hjelpe med å forlenge levetiden til motoren ved å redusere slitasjen på startmotoren.

Glødepluggen er aktiv de første 2-10 sekundene før og under oppstart, alt etter hvor kaldt det er.

Hva koster det å bytte glødeplugger?

Det å bytte glødeplugger er normalt sett ingen stor jobb. For et verksted som kjenner bilen og fremgangsmåten så er ofte mye gjort på rundt en time. Det er altså prisen på delene som blir det største punktet på regningen. Det er ikke uvanlig at stykk-prisen for en glødeplugg på verksted ligger på rundt tusenlappen – og du trenger 4 stk. Sluttsummen kan derfor fort havne på rundt 5000 kroner for å bytte glødeplugger.

Er du derimot litt nevenyttig klarer du fint å bytte glødeplugger selv. Kjøper du glødepluggene på nett er det altså mye å spare!

Her ser vi plasseringen til glødepluggene

Tips på veien?

På vår YouTube-kanal finner du mange videoer hvor vi viser bytte av glødeplugger, samtidig som du får litt tips og triks til arbeidet.

Har du øvrige spørsmål eller trenger råd? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne.

Finn glødeplugg til din bil