Hvordan bytte multireim

Lyden av slapp viftereim. Du har garantert hørt den. Når en bil kjører av gårde med en lyd som kan minne om en måke som har hengt seg opp, og bare roper "iiiiiiiiii". En veldig irriterende lyd å kjøre rundt med, men det er ofte ganske enkelt å gjøre noe med.

Hva er en multireim?

Tidligere er multireim kjent som viftereim, fra den tida reima faktisk dro rundt kjølevifta ved radiatoren. Denne teknologien har for lengst utviklet seg, og vifta har nå en elektromotor som kobler inn vifta ved behov. Navnet viftereim henger likevel igjen på folkemunne, selv om vi nå egentlig snakker om en multireim, basert på oppgavene reima har.
Multireim er altså en innretning som kobler ulike komponenter på motoren sammen. Dette er motordeler som er avhengig av en rotasjon for å fungere, sånt som dynamo, vannpumpe, airconditionpumpe og servopumpe.

Reima driftes av veivakselen. Reima kan bestå av mange små spor eller bare være èn stor v-formet kile.

Hvordan vet jeg at multireima må byttes?

Det er to tegn som gjør seg gjeldende når det kommer til oppnådd levetid på multireima. Det ene er ved visuell sjekk at man ser at reima begynner å bli morken, altså begynner å sprekke opp. Et annet tegn på utslitt multireim er at reima begynner å lage lyd.

Men vi bremser litt der: ulyd i viftereim trenger ikke være ensbetydende med at reima må byttes. Den vil i mange tilfeller kunne strammes – men sjekk for slitt og morken reim.

Hvordan bytte multireim?

Det er to ulike måter en multireim er strammet. Noen har et fjærbelastet strammehjul, mens andre har manuell stramming av et av løpehjulene (for eksempel justering av et løpehjul, dynamo eller airconditionpumpe). Fremgangsmåten er likevel ganske lik.

1:

Sjekk hvordan multireima er strammet. Løsne eventuell strammeskrue.

2:

Løsne strammehjulet, eventuelt komponenten som strammer reima.

3:

Ta reima av. Det kan være lurt å ta et bilde av hvordan reima går, det er fort å glemme løpebanen når man skal montere ny reim.

4:

Stram reima godt, men ikke overdriv.

5:

Stram låsebolten på strammehjulet.

Hva nå?

Nå trenger du egentlig bare å finne multireim til bilen din. Det finner du her, bare legg inn ditt registreringsnummer så har vi sortert ut riktig til deg.

Trenger du ellers hjelp i prosessen? Du er velkommen til å ta kontakt med oss, vi hjelper deg gjerne!

Finn multireim eller viftereim til din bil: