Temperaturgiver

Viser 1 av 6 sider

En temperaturgiver, også kjent som en temperatursensor i en bilmotor overvåker temperaturen på motorens kjølevæske. Dette er viktig for flere grunner:

1. Kontroll av kjølesystemet: Sensoren hjelper bilens datamaskin (ECU) å regulere kjølesystemet. Hvis motortemperaturen stiger til et for høyt nivå, kan kjøleviftene slås på for å redusere varmeutviklingen.


2. Justering av drivstoffblanding: Motorens temperatur påvirker også drivstoffblandingen. Når motoren er kald, trenger den en rikere bensin/luftblanding for å starte og fungere effektivt. Når motoren varmes opp, justerer ECU drivstoffblandingen til et mer økonomisk modus.


3. Varsling om overoppheting: Hvis motorens temperatur blir for høy, vil temperaturgiveren sende et signal til instrumentpanelet som aktiverer en varsellampe. Dette lar sjåføren vite at motoren overopphetes, noe som kan forhindre alvorlig motorskade.


4. Eksosgass-resirkulering (EGR): I biler med EGR-systemer, hjelper temperatursensoren med å bestemme når og hvor mye eksosgass som skal resirkuleres gjennom motoren for å redusere utslipp.


Hvis du mistenker overoppheting eller merker at motoren ikke går som den skal, anbefaler vi en diagnose for å avdekke om temperaturgiveren har feilet. Riktig del som passer din bil finner du ved å taste ditt skiltnummer.